ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου δεν αφορά την παραμονή ή όχι της χώρας στο Ευρώ.

Αφορά τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση για μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία που θα δίνει λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους.

Και, επίσης, αφορά την υπεράσπιση των Ευρωπαϊκών στόχων και αξιών που απειλούνται από τον νεοσυντηρητικό δογματισμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το κοινό σπίτι των λαών της Ευρώπης. Θεμελιώθηκε πάνω στα ερείπια που είχε συσσωρεύσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, με στόχο να δοθεί οριστικό τέλος στους εθνικισμούς και στους αμοιβαίους οικονομικούς και εμπορικούς εκβιασμούς.

Πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος είναι η δημοκρατία, η ελεύθερη κίνηση των πολιτών και των οικονομικών ροών, η προστασία του κοινωνικού κράτους, η ισοτιμία όλων των εθνών μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η αλαζονεία κάποιας ελίτ των ισχυρών υπονομεύει πια αυτούς ακριβώς τους πυλώνες. Σήμερα, εκφράζεται με την προσπάθεια επιβολής στην Ελλάδα μιας ταπεινωτικής και καταστροφικής για την οικονομία και την κοινωνία συμφωνίας.

Αύριο, ο αυταρχισμός της ίδιας ελίτ θα απειλήσει και τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς λαούς. Αυτή η αλαζονεία των δυνατών, σύμφωνα με την έκφραση του Θουκυδίδη, αποτελεί την πραγματική απειλή για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Η επιλογή του ελληνικού λαού στις 5η Ιουλίου να πει ΟΧΙ στο σχέδιο των δανειστών, επιμένοντας στην αναζήτηση βιώσιμης λύσης μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, θα είναι μια επιλογή για τη σωτηρία και την προοπτική της δημοκρατικής Ευρώπης.

Πιστεύουμε ότι, με εφόδιο αυτό το ΟΧΙ, η διαπραγμάτευση θα προχωρήσει αμέσως μετά την Κυριακή και θα καταλήξει γρήγορα σε μια συμφωνία που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ομαλότητα και στην ανάπτυξη.

Το ΟΧΙ εκφράζει τον οικονομικό ρεαλισμό, δηλαδή το αίτημα ενός λειτουργικού και αποτελεσματικού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας.  Εκφράζει την άρνηση μας να συνεχίσει η Ελλάδα να γίνεται πειραματόζωο για οικονομικούς ακροβατισμούς και αντικοινωνικές πρακτικές.

Γι αυτούς τους λόγους, καλούμε στην υποστήριξη του ΟΧΙ. Για την Ελλάδα όρθια και δυνατή μέσα σε μια δημοκρατική Ευρώπη των λαών.

Μετασχηματισμός

2 Ιουλίου 2015